A minigolf kialakulása

A minigolf a XX. század első évtizedeiben alakult ki, a legrégebbi feljegyzések az Egyesült Államokból származnak, de az 1920-as évek második felében már Európában is találhatóak információk a sportág elindulásáról.
A minigolf tulajdonképpen a golfból alakult ki. Egyrészt a golf a nagyközönség számára nem mindenhol volt elérhető, ezért sokan szerették volna játszani egy olyan változatát, amelynek kisebb a területigénye. Ilyen indíttatásból épültek az első rövid távolságú, leginkább a „green”-hez hasonlítható pályák, ám mivel így a játék meglehetősen egysíkúvá vált, adódott az ötlet, hogy ezekre a pályákra építsenek akadályokat.

Ettől kezdve a minigolf rohamos fejlődésnek indult. Az Egyesült Államokban a kizárólag önfeledt szórakozás céljait szolgáló, különféle ötletes akadályokat tartalmazó minigolf-pályák terjedtek el, Európan viszont felmerült, hogy szükség lenne valamiféle egységes szabályrendszerre, hogy a különböző helyeken található pályákon elért eredmények összemérhetőek legyenek.

Az első, szabványoknak megfelelő minigolf létesítményt 1953-ban építették a svájci Locarno mellett. Ezután kezdett kialakulni a minigolf versenyjellege. A sportág nemzetközi szervezete 1959-ben alakult meg, és már abban az évben megrendezésre került az első Európa-bajnokság, majd később az első Világbajnokság is. A legsikeresebbek a svéd, a német és az osztrák versenyzők, nem utolsó sorban azért, mert náluk rendelkezik a minigolf a legnagyobb hagyományokkal.


 

A kezdeti lépések hazánkban

Magyarországon az első pálya 1968-ban épült Balatonföldváron, és minden tekintetben megfelelt az eredeti svájci minigolf szabványnak. A versenysport szükségességének gondolata 1993-ban teljesedett ki, amikor megalakult a minigolf hazai sportszervezete, Pályagolfozók Szövetsége néven. 1994-től kezdődően rendszeresen megrendezésre került az országos bajnokság, melyen az első években a versenyzők többsége Kápolnásnyék, Lakitelek, Győr és Szolnok csapatainak tagjaként szerepelt. Később újabb helyeken is alakultak minigolf klubok, ezáltal emelkedett a létszám és a versenysport fejlődésnek indult.

A magyar minigolf szövetség 2001-ben a WMF /Világszövetség/ tagja lett, és a legjobb hazai játékosok rendszeresen szerepeltek a Világbajnokságokon és Európa-bajnokságokon. Közülük a legjobb eredményt Pálinkás Csaba érte el (2005. Pombal, Ifi Eb-2. hely), és feltétlenül említést érdemel Kolits Gábor szenior Eb-n elért 11. helyezése is (2005. Tápiószentmárton).

2002-ben első alkalommal rendeztek Magyarországon fedett pályás bajnokságot, melynek helyszíne a százhalombattai sportcsarnok volt. Ugyanebben az évben megnyílt Budapesten, a Lurdy Házban az első fedett helyen rendszeresen üzemelő minigolf-pálya, majd hamarosan jött a második és a harmadik fedett pálya is (Érden és Mosonmagyaróváron). A jelenlegi legjobb hazai játékosok többsége ezekben a létesítményekben kezdte pályafutását, tehát a fedett pályáknak igen nagy szerepe volt a versenysport fejlődésében.

Szabadtéri pályákból is egyre több épült hazánkban, melyek közül kiemelendő a tápiószentmártoni kombi pálya, ahol 2005-ben Magyarországon elsőként rendeztek a WMF égisze alá tartozó nagy nemzetközi versenyt, a szenior Európa-bajnokságot. 2008-ban újabb jelentős WMF verseny lesz hazánkban, mégpedig az Ifjúsági Világbajnokság, melynek helyszíne Budapest.

 

Az első magyar bajnokság
A magyar minigolf legnagyobb sikere

1994-ben a nagy esemény helyszíne Kápolnásnyék volt. Érdekességként álljon itt az első győztesek névsora.

Egyéni bajnokok: Kissné Soós Henriett (női), Tompos Árpád (férfi), Sörös Andrea (ifi lány), Ficsor Szilárd (ifi fiú).

Pálinkás Csaba 2005-ben a Portugáliában rendezett Ifjúsági Európa-bajnokságon szinte végig az első helyen állt, azonban az utolsó két körben a cseh Karel Molnar jól hajrázva megelőzte őt. Csaba az ezüstérem elnyerésével az eddigi legnagyobb magyar sikert érte el WMF által rendezett kiemelt nemzetközi versenyen.

Az 1986-ban született szolnoki fiú számtalan magyar bajnoki címmel büszkélkedhet, és 2007-ben első magyar játékosként szerződést kapott a kiváló játékosokból álló bécsi WAT21 klubtól.