Történelem

 

A Szövetség megalakulásának a története

 

A 90-es évek elejére egyre több és jobb minőségű hazai pálya épült és ennek köszönhetően egyre szélesebb tábora lett a rendszeresen minigolfozó játékosoknak. Ekkor már az országban több helyen rendeztek versenyeket. A versenyek elindításával szinte egyidejűleg a szervezők és pályatulajdonosok részéről igényként merült fel a sportág szervezett formában történő működtetése. A szövetség alapításának gondolatára és megvalósításának elso lépéseire 1992-ben került sor. Az előkészítő munkát követően a Magyar Pályagolfozók Szövetsége (MPGSZ) 1993. június 28-án tartotta alakuló közgyűlését az Erzsébetvárosi SE tanácstermében, melyet Kovács Levente, a Szövetség elnökségének tagja készített elő és hívott össze.


A Szövetség alapító tagjai a következő személyek voltak:

Ifj. Baltás László Dobos Tamás Katona Sándorné Merki Ferenc
Dr. Barát Csaba Falu Pál Kovács Balázs Dr. Mérész Győző
Bernard János Farkas Ferenc Kovács Károly Mészáros Éva
Borbély László Haris Tamás Kovács Levente Somogyi László
Bürger Miklós Jedlicska Zsolt Kovács Zsolt Steindl Zoltán
Csoszor Jánosné Katona Sándor Lévai Béla  


Az alapító tagok közül néhányan gazdasági társaságot, illetve egyesületet képviseltek.
A Közgyűlés a következő személyeket választotta az Elnökségbe:

Somogyi László elnök Dobos Tamás tag
Haris Tamás alelnök Kovács Levente tag
Katona Sándorné főtitkár Dr. Mérész Győző tag
    Mészáros Éva tag

 

Az MPGSZ szakszövetségként történo cégbírósági nyilvántartásba vételét 1993. július 19-én kezdeményezte a Fovárosi Bíróságnál az akkori főtitkár, azonban többszöri hiánypótlást és kiegészítést követően 1995. márciusában a Legfelsőbb Bíróság végleg elutasította a bejegyzési kérelmet arra való hivatkozással, hogy a sportágnak nincs tagszervezete a Nemzetközi Sportszövetségek Szövetségében (AGFIS), ami a nyilvántartásba vétel egyik feltétele.
Így a Szövetség hivatalos cégbejegyzés és törvényes működési feltételek hiányában, külső támogatottság nélkül, hátrányos helyzetben végezte munkáját. Ugyanakkor jelentős eredménynek könyvelhető el, hogy ebben az időszakban alakította ki a Szövetség elnöksége a Nemzeti Bajnokság versenyrendszerét és az ehhez kapcsolódó szabályzatokat. Ekkor történtek az első kapcsolatfelvételek az állami intézményekkel és a médiával. Az 1996. december 12-ei tisztújító közgyűlésen a tagok új elnökséget választottak:

 

Klapka György elnök Kovács Levente tag
Katona Sándor alelnök Nagy Gábor tag
Surányi János főtitkár Sörös Miklós tag
    Szabó Béla tag


Az 1997-99-es évek között a Szövetség továbbra is külső támogatás nélkül, önfenntartó módon működött. Jelentősebb előrelépés a nemzeti bajnokság rendszerének fejlesztésében és a korszerű játékeszközök és versenylabdák megjelenésén keresztül az elért eredményekben mutatkozott. Ezen kívül a 97-es és 98-as Nemzeti Bajnokságok média megjelenése jelentős sikere volt a sportágnak, mivel több alkalommal, szinte valamennyi újságban, televízióban és rádióban hírt adtak a sportág legnagyobb hazai rendezvényéről.
Az 1999-es esztendőben már erőteljesen előtérbe került a törvényes működési feltételek kialakításának szükségszerűsége a sportág támogatási helyzetének javítása érdekében. Az 1999. október 22-én, Kápolnásnyéken megtartott közgyulésen új elnökséget választottak a tagok, és ekkora már az új célkitűzések is pontosan megfogalmazódtak.


A Közgyűlés az elnökség tagjainak a következő személyeket választotta meg:

Sörös Miklós elnök Dr. Bede János tag
Szabó Béla alelnök Kovács Levente tag
Piroska István főtitkár Molnár István tag
    Nagy Gábor tag


A Közgyűlést követően az Elnökség rövid idő alatt több, működéssel kapcsolatos reform intézkedés végrehajtásáról is döntött és a következő év elejére már elkészítette az új alapszabályt, amit a 2000. január 28-ai Közgyűlés jóváhagyott. Az elfogadott alapszabály szerint a szövetség elnevezése Magyar Minigolf Szövetségre (MMSZ) változott, mely már felvette a világszövetség (WMF) által is használt minigolf elnevezést és a Magyar Pályagolfozók Szövetségének teljes értékű jogutódjának tekintette. A Szövetség közhasznú egyesületként történo cégbejegyzése 2000. december 4-én megtörtént.
A reformok a versenysport minél színvonalasabbá tételéhez kapcsolódtak. Szinte évente változott a bajnokság lebonyolítási rendszere. Elsősorban az egyetlen pályán, egy fordulóban megrendezett Országos Bajnokságok nem szolgálták a fejlődést, másrészt a hazai pálya előnye túlságosan egy oldalúvá tette az eredményességet. Ugyanakkor a WMF által rendezett EB-k és VB-k lebonyolításához szükséges igazítás, a többfordulós, több tipusú pályán való játékot igényelte.
Megjelentek olyan klubok (pl. Szolnok), ahol a versenyzői teljesítmények már nem csak a labdák minőségi változásából, hanem a rendszeres edzéseken alapuló felkészülés eredményeként javultak. A szabadidős játékot elotérbe helyező klubok lemaradtak a versenysportot komolyan vevők mögött.

Ezen igényeknek megfelelően 2002. júliusában ismét új elnökség vette át a MMSZ irányítását:

 

Ujhelyi Sándor elnök Bátaszéki Jánosné tag
Dr. Bede János alelnök Csárdás István tag
Czine Katalin főtitkár Orosz Zoltán tag
    Tóth János tag

Az alapvető cél természetesen megmaradt: a minigolf népszerűsítése, szabadidős és sportjellegének megismertetése minél szélesebb körben. Az utánpótlás nevelése, új lehetőségek felkutatása annak érdekében, hogy a minigolf hazánkban is nagyobb tömegbázissal rendelkezzen, illetve, hogy külföldi versenyeken is egyre jobb eredményekkel jelenjen meg a magyar válogatott.
Fontos célkitűzés a szakszövetséggé való átalakulás, mellyel bovülnek a sportág anyagi és egyéb lehetőségei, valamint minél több fedettpályás verseny megrendezése, illetve segítségnyújtás a szervezésben.
A fedettpálya megjelenése a sportban nagy lehetoségeket rejt magában. Az eddig tavasztól őszig űzhető játék szezonja meghosszabbodott: immár egész évben lehetőség van arra, hogy a játékosok ne essenek ki a gyakorlatból és egész évben folyamatosan hódolhassanak kedves időtöltésüknek.
2003. elején az elnökség létszámának megváltoztatását (mely már a szakszövetségi struktúrát tükrözi), illetve személycseréket követően az újjáalakult Elnökség létrehozta a különféle Bizottságokat is, a munka megosztása és hatékonysága érdekében.
 

Ujhelyi Sándor elnök Kolits Gábor tag
Dr. Bede János alelnök Tóth János tag
Csárdás István főtitkár Orosz Zoltán tag

 

Bekapcsolódásunk a nemzetközi minigolf életbe

 

A Magyar Minigolf Szövetség a kezdetektol fogja komoly erofeszítéseket tett a sportág nemzetközi szintu integrációjának irányába. Ennek keretében 2000. januárjában magyar küldöttség vett részt a WMF Technikai Bizottságának értekezletén, ahol ismertetésre kerültek a Szövetség tervei, valamint megkezdodött egy WMF-delegáció magyarországi látogatásának elokészítése.

A találkozóra 2000. májusában került sor, amikor a Világszövetség Technikai Bizottsága három napos látogatást tett hazánkban. Ennek során a küldöttek megtekintették az összes jó minoségu, a szabványokhoz leginkább közelíto létesítményt. A beszélgetések során a magyar fél kinyilvánította azon szándékát, hogy a WMF teljes jogú tagja kíván lenni, míg a Technikai Bizottság tagjai hangsúlyozták a világversenyeken való részvétel jelentoségét.
A tárgyalások eredményeként Magyarország a 2001. augusztusában megtartott vaasa-i WMF-kongresszuson felvételt nyert a Világszövetségbe.